ManoukMade

ManoukMade

Made to perfection

Zoekopdracht: DÉRIVE

Zoekopdracht 1

1: “Ipsychogeography, a dérive is an unplanned journey through a landscape, usually urban, on which the subtle aesthetic contours of the surroundingarchitecture and geography subconsciously direct the travellers, with the ultimate goal of encountering an entirely new and authentic experience.” – Dérive - wikipedia.org

2: “dérive: literally “drift” or “drifting.” Like détournement, this term has usually been anglicized as both a noun and a verb. … a technique of rapid passage through varied ambiences. Dérives involve playful-constructive behavior and awareness of psychogeographical effects, and are thus quite different from the classic notions of journey or stroll.” – Theory of the Derive – bopsecrets.org

3: “Dérive is etymologisch verwant met ‘drift’; dériver betekent letterlijk afdrijven, op drift raken, dolen.” - Op drift / ronddolen/ afdwalen / La dérive – taalfilosofie.org

4: “dérive → afdrijving , drift , zwaard” – Wiktionary – interglot.nl

5: “a dérive: de drift (v)” – Mijnwoordenboek – mijnwoordenboek.nl

6: “One of psychogeography’s principle means was the dérive. Long a favorite practice of the dadaists, who organized a variety of expeditions, and the surrealists, for whom the geographical form of automatism was an instructive pleasure, the dérive, or drift, was defined by the situationists as the ‘technique of locomotion without a goal’, in which ‘one or more persons during a certain period drop their usual motives for movement and action, their relations, their work and leisure activities, and let themselves be drawn by the attractions of the terrain and the encounters they find there’. The dérive acted as something of a model for the ‘playful creation’ of all human relationships.” - Psychogeography and the dérive - geog.leeds.ac.uk

7: “Derive: aimless, random drifting through a place, guided by whim and an awareness of how different spaces draw you in or repel you.” - Psychogeography – mappingweirdstuff.wordpress.com

8: “… By wandering, letting onself float or drift (dériver is the French word used) each person can discover his or her own ambient unities of a specific city.” – Imaginary Museum - imaginarymuseum.org

Conclusie

Veel verschillende bronnen hebben allemaal eenzelfde richting in definitie. Sommige leggen het wat duidelijker uit in een hele alinea en sommige hebben in een letterlijke definitie uitgelegd. Allemaal richten ze zich wel op het doelloos ronddwalen in een urban setting. Dat meerdere websites dit bevestigen bewijst dus dat dit de definitie is van Dérive.

Zoekopdracht 2

1. Dérive App

Een app die mensen laat verdwalen in hun eigen stad en die ervaring laat delen met anderen. Door middel van taken die jij aanmaakt en ontvangt van anderen, wordt je geleid door de stad. 19 januari 2013 werd het door de app als Dérive Day uitgeroepen, met de bedoeling dat iedereen even de tijd nam om te dwalen in de stad door middel van de app.

2. Nieuw West Express

In oktober 2013 was er een evenement georganiseerd door Wilfried Hou je Bek: kunstenaar, psychogeograaf en ‘Dérive-kenner’. Daarbij werd ook een ‘presentatie’ gehouden door fotograaf Noortje Schmit over haar fascinatie over de theorieën van de psychogeografie en de dérive. 

11587-837-1209

3. M&M

M&M heeft een soort digitale versie gemaakt met eenzelfde soort idee maar dan wel met een doel. Hieronder in het filmpje staat wat meer uitgelegd over de campagne. Het raakt het dérive in de zin dat het te maken heeft met het rondzoeken naar een voorwerp in de stad, zonder eigenlijk precies te weten waar die zit. Daardoor kijken mensen op een andere manier naar de stad.

Research “maakbare stad”

IMG_3915 IMG_3959 IMG_3958 IMG_3957 IMG_3956 IMG_3954 IMG_3953 IMG_3952 IMG_3951 IMG_3948 IMG_3947 IMG_3946 IMG_3945 IMG_3942 IMG_3939 IMG_3938 IMG_3937 IMG_3936 IMG_3934 IMG_3931 IMG_3930 IMG_3928 IMG_3926 IMG_3925 IMG_3924 IMG_3923 IMG_3922 IMG_3921 IMG_3918 IMG_3916

Research “City Identity” – Rotterdam

Analyse 90 beelden

Wat was je zoekopdracht?

Mijn zoekopdracht bestond uit de Rotterdamse Kubuswoningen, het Museumpark en de Willem de Kooning academie. Deze zoekopdracht heb ik gedaan in de Koreaanse, Irakese en Russische Google.

Wat zie je in je selectie? Wat valt je op?

In de selectie zie ik veel beelden die niet passen binnen mijn zoekopdracht. Dit is interessant omdat zij dus een ander beeld hebben van de zoekopdracht dan ons beeld. Ook heb ik veel eigen fotografie gevonden van mensen uit het land van herkomst, waarbij je duidelijk kan zien waarop ze letten.

Wat is de relatie met jouw zoekopdracht?

Dit zijn alle plekken die ik in Rotterdam zeker bezocht heb, en dus weten hoe het eruit ziet. Zo heb ik kunnen zien of het beeld met de werkelijkheid klopt of niet.

Wat is de herkomst van het beeld? (maker, website)

De beelden komen uit Korea, Rusland en Irak, maar ook uit Nederland, Italië en Amerika. Dat deze beelden uit andere landen verschijnen heeft te maken met de zoekrelevantie, hoevaak er al op gezocht/geklikt is en de persoonlijke zoektechnieken (cookies, browsergeschiedenis etc.).

Wat zeggen de beeldverzamelingen over jouw thema?

Er zijn veel irrelevante beelden die niet passen bij de zoekopdracht, en de beelden die wel dergelijk kloppen (van de fotografen uit land van herkomst onder andere) zijn op een in een ander perspectief gemaakt. Deze combinatie geeft dus een duidelijke weergave van het beeld wat ze hebben van de zoekopdracht.

Komt dat overeen met jouw ervaring?

Nee, maar dat geeft niet. Op deze manier zie ik ook waar mensen uit andere landen op letten als ze naar deze plekken gaan en er fotograferen. Het beeld wat ik in mijn hoofd heb van de plek is namelijk heel anders voor iemand aan de andere kant van de wereld. En of dit beeld klopt of niet, het is interessant.

Formuleer 5 kritische vragen over de verschillen en overeenkomsten

Wat viel het meest op bij het zoekresultaat van de kubuswoningen?

Hetgeen wat het meest opviel was dat er heel veel ’standaard’ resultaat kwam, typische afbeeldingen. Tussen deze typische afbeeldingen waren vooral afbeeldingen te vinden van geïnspireerd werk en afbeeldingen van fotografen uit het land van herkomst. 

Zijn er uitschieters binnen de zoekrelevantie?

Bij de zoekresultaten van WDKA in Irak was er bijna geen zoekrelevantie, de resultaten sloegen eigenlijk nergens op. 

Bij de zoekresultaten van het museumpark kwam bij Korea heel vaak de kunsthal in beeld, terwijl dit niet in het museumpark staat. 

Hoe verklaar je het zoekresultaat van het thema ’Willem de Kooning academie ’ van Irak?

Het zoekresultaat verklaren wij met het feit dat Irak veel spanning kent. Zo was er een afbeelding van het Nederlandse leger. Google heeft wel herkend dat WDKA iets Nederlands is maar heeft dit dus uiteindelijk niet aan een school maar aan andere Nederlandse beelden gekoppeld. Sommige beelden zoals apen en stoplichten kunnen wij echter niet verklaren.

Hoe komt het dat de kunsthal zo vaak voorkomt in de zoekresultaten van Korea?

De kunsthal kwam heel vaak naar voren in de zoekresultaten van het museumhal bij Korea.

Wij denken dat dit te maken heeft met het feit dat google herkend dat dit een museum in Rotterdam is en daarom de link met het museumpark dat ook in Rotterdam ligt legt.

Ook zou het kunnen zijn dat de kunsthal vaak in combinatie met het boijmans museum genoemd wordt in blogs en dergelijke. 

Waarom zijn er verschillen tussen zoekresultaten bij de verschillende landen?

Wij denken dat de verschillen in zoekresultaat per land te maken heeft met een combinatie van cultuur en spanning. Zo kun je de afbeelding van het Nederlandse leger bij de zoekresultaten van Irak verklaren aan het feit dat oorlog in dit land een grote rol speelt.

Finale Selectie

trefwoorden: ander perspectief, kleur, licht, flat

 Kubuswoningen

1_4_cube-houses-google-earth

google.ru – kubuswoningen rotterdam (куб дома Роттердамa)

1_5_rotterdam-8050_640

google.co.kr – kubuswoningen rotterdam (큐브 하우스 로테르담)

1_6_images_6myt

google.iq – kubuswoningen rotterdam (روتردام منازل مكعب)

1_7_Кубические-дома-в-Роттердаме-фото-Артура-Якуцевича-30

google.ru – kubuswoningen rotterdam (куб дома Роттердамa)

1_10_45856170_Domkub_Rotterdam_Holland_9hou

google.ru – kubuswoningen rotterdam (куб дома Роттердамa)

Museumpark

2_1_640_Museumpark1
google.ru – museumpark rotterdam (музей парк Роттердамa)
2_3_DSCN0579-1
google.co.kr -  museumpark rotterdam (박물관 공원 로테르담)
2_8_bf5e8d_4de957d2684f962b7a75a2ee4153e7fe.jpg_srz_3072_2304_85_22_0.50_1.20_0
google.co.kr -  museumpark rotterdam (박물관 공원 로테르담)
2_8_download
google.ru - museumpark rotterdam (музей парк Роттердамa)
2

google.iq - museumpark rotterdam (روتردام حديقة المتحف)

WDKA

Southern Partnership Station 2010

google.iq – willem de kooning academie rotterdam (روتردامويليم دي كوننغ الأكاديمية )

3_rusland wdka 7

google.ru – willem de kooning academie rotterdam (Виллем де Кунинг академия Роттердамa)

3_rusland wdka 2

google.ru – willem de kooning academie rotterdam (Виллем де Кунинг академия Роттердамa)

3_korea wdka 3

google.co.kr – willem de kooning academie rotterdam (윌렘 드 쿠닝 아카데미 로테르담)

3_korea wdka 2

 

google.co.kr - willem de kooning academie rotterdam (윌렘 드 쿠닝 아카데미 로테르담)

New Website Launced!

It’s finally here! I launched my new website!

Please enjoy the new look and look forward to new work coming up as well as blogposts!

© 2024 ManoukMade

Up ↑